Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες, δεν είναι θύμα - είναι συνεργός του.

George Orwell

Άυγουστος 2006

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ - ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΕΞΥΒΡΙΣΗ

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ – ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΕΞΥΒΡΙΣΗ

Συνάδελφοι – ισες
Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο της “έντασης”, στα control των σταθμών, κατά την διάρκεια των δελτίων ειδήσεων ή των άλλων ζωντανών ενημερωτικών εκπομπών.
Πολλές φορές όμως αυτή ξεφεύγει από κάθε αποδεκτό όριο:
- Συχνό είναι το φαινόμενο  σκηνοθέτες να εξυβρίζονται από Διευθυντές ειδήσεων ή αρχισυντάκτες, να χαρακτηρίζονται ανίκανοι, να τους ζητούν την παραίτηση τους, να τους απειλούν με απόλυση. Και όλα αυτά γιατί το πλάνο ή το παράθυρο δεν ήταν αυτό που άρεσε στον Διευθυντή ή γιατί δεν έγινε κατορθωτό κάτι που οριακά έγινε κάποια άλλη φορά.
- Δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι τεχνικοί χαρακτηρίζονται ανίκανοι γιατί δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι οριακό.
- Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που κατηγορήθηκαν συνάδελφοι ότι σκόπιμα χάλασαν ή «κόλλησαν» κάποιο μηχάνημα για να σαμποτάρουν την εκπομπή.

Συνάδελφοι – ισες
Οι περισσότεροι από εμάς εργαζόμαστε για 15 και πλέον χρόνια στο χώρο της τηλεόρασης, προσπαθούμε καθημερινά με συνέπεια και επαγγελματισμό να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, όσο αυτό περνά από το χέρι μας, για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να καλύψουμε την ανοργανωσιά και την έλλειψη προγραμματισμού, ώστε να μη φανεί λάθος στον αέρα.
Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε εργαστεί εξαντλητικά ωράρια προκειμένου να καλυφτούν έκτακτα γεγονότα.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΜΕ

- Να αμφισβητούν τον επαγγελματισμό μας.
- Να μας εξυβρίζουν και να μειώνουν την προσωπικότητα μας.
- Να μας αποδίδουν ευθύνες τις οποίες δεν έχουμε, για να καλύψουν την ανοργανωσιά τους.
- Να γινόμαστε τα εξιλαστήρια θύματα όταν τα νούμερα της AGB δεν είναι καλά.
- Να δημιουργείται κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας στο χώρο εργασίας μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε ενωμένοι, δυναμικά, όποτε και όπου εμφανίζονται αυτά τα φαινόμενα.
Καλούμε την ΕΣΗΕΑ να πάρει θέση για την κατάσταση αυτή μια και αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και συνάδελφοι δημοσιογράφοι του χώρου.
Καλούμε τέλος τις Διευθύνσεις των τηλεοπτικών σταθμών να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία των σταθμών.

Για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

περισσότερα

καταγγελία

Η ΔΟΔ ΖΗΤΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ
 

 

 

 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταδικάζει την επίθεση του Ισραηλινού στρατού εναντίον του Παλαιστινιακού τηλεοπτικού ειδησεογραφικού συνεργείου στη Γάζα, που προκάλεσε το σοβαρό τραυματισμό ενός εικονολήπτη. Πρόκειται για την έκτη επίθεση, που δέχονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ της περιοχής από τον Ισραηλινό στρατό.
Η ΔΟΔ κάλεσε το Ισραήλ να ερευνήσει τις επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ και να δώσει τέλος στην πρακτική με την οποία γίνονται στρατιωτικοί στόχοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Είναι απαράδεκτη η αντίληψη σύμφωνα με την οποία τα πυρά του στρατού στρέφονται εναντίον άοπλων δημοσιογράφων προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι Αραβες δημοσιογράφοι, που καλύπτουν ειδησεογραφικά τα όσα συμβαίνουν στις Παλαιστινιακές περιοχές και στο Λίβανο.
Άλλος ένας Παλαιστίνιος εικονολήπτης τραυματίστηκε σοβαρά, όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις στράφηκαν εναντίον του ειδησεογραφικού συνεργείου του τηλεοπτικού σταθμού ‘Παλεστίν Τιβι’, στα ανατολικά της λωρίδας της Γάζας.
Όπως είναι ήδη γνωστό στη διάρκεια Ισραηλινής βομβιστικής επίθεσης στο νότιο Λίβανο, σκοτώθηκε η φωτογράφος Λαγιάλ Νεζίμπ. Η φωτογράφος εργαζόταν στο περιοδικό ‘Αλ Ζαράς’ και σε άλλα ΜΜΕ.
Οι επιθέσεις της Ισραηλινής αεροπορίας έχουν πλήξει τους αναμεταδότες πολλών τηλεοπτικών σταθμών του Λιβάνου, σκοτώνοντας τον Σουλεϊμάν Τσιντιάκ ένα Λιβανέζο τεχνικό που εργαζόταν στη Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση του Λιβάνου LBC. Δύο ακόμη εργαζόμενοι στα ΜΜΕ τραυματίστηκαν όταν οι Ισραηλινές βόμβες έπληξαν τους αναμεταδότες των τηλεοπτικών σταθμών ‘Φιούτσερ Τιβι’, ‘Αλ Μανάρ’ το σταθμό της Χεζμπολάχ και τη Ραδιοτηλεοπτική Επιχείρηση του Λιβάνου LBC, που είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.
Οι παραπάνω επιθέσεις σημειώθηκαν μετά το πλήγμα που κατέφεραν τα Ισραηλινά ελικόπτερα στα κεντρικά γραφεία του σταθμού ‘Αλ Μανάρ’ στις 13 Ιουλίου, έξω από τη Βηρυτό, όπου τραυματίστηκαν επτά άτομα και ένας εργαζόμενος στο σταθμό. Στη συνέχεια τα Ισραηλινά ελικόπτερα στράφηκαν στον ανατολικό Λίβανο, όπου έπληξαν τον αναμεταδότη του σταθμού ‘Αλ Μανάρ’.
Οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στη Ναμπλούς άνοιξαν πυρ εναντίον του ειδησεογραφικού συνεργείου του δορυφορικού τηλεοπτικού σταθμού ‘Αλ Τζαζίρα’, τραυματίζοντας τον τεχνικό Γαέλ Ταντούς ενώ ο φωτογράφος Μοχάμαντ Αλ Ζανούν τραυματίστηκε από τις Ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα.
H ΔΟΔ απηύθυνε επιστολή προς τον επικεφαλής των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ζητώντας να ερευνηθούν όλες οι προαναφερόμενες περιπτώσεις, τονίζοντας ότι επιβάλλεται να δοθούν εξηγήσεις ειδάλλως θα συνεχίσουν να αιωρούνται οι κατηγορίες ότι τα ΜΜΕ έχουν μεταβληθεί σε στρατιωτικούς στόχους. Κάλεσε τις αρχές του Ισραήλ να δώσουν ξεκάθαρες οδηγίες προς τη στρατιωτική ηγεσία, διευκρινίζοντας ότι οι άοπλοι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ, ανήκουν στις τάξεις των αμάχων, οι οποίοι δεν εμπλέκονται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δεν πρέπει να στρέφουν πυρά εναντίον τους.

 

περισσότερα

Καταγγελία Εργασιακών Σχέσεων για τον Τηλεοπτικό Σταθμό ___________ .

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ …………………….


Χαίρεται Συνάδελφοι και συγχαρητήρια για την σύσταση της Ένωσης!

Θα ήθελα να καταγγείλω στην Ένωση τα χάλια που επικρατούν στα μικρά τηλεοπτικά κανάλια, μιας και λίγο δίνουν βάση όλα τα Συνδικάτα και οι Ενώσεις σ’ αυτά.

Το εργασιακό καθεστώς που επικρατεί στον Σταθμό που εργάζομαι έχει ως εξής:

1. Στο καταστατικό της Εταιρείας σχεδόν κανένας από τους Τεχνικούς που δουλεύουν μέσα στον Σταθμό δεν εμφανίζεται με την ειδικότητά του.  Συγκεκριμένα, όλοι έχουμε υπογράψει συμβάσεις ως Υπάλληλοι Σταθμού.  Το «χάλι» συνεχίζεται με το να εμφανίζονται ως Σκηνοθέτες-Ηχολήπτες-Οπερατέρ-Μοντέρ-Δημοσιογράφοι οι Ιδιοκτήτες του Σταθμού και τα οικογενειακά τους πρόσωπα που εργάζονται στον Σταθμό «εικονικά» και μόνο!

2. Το 90% του προσωπικού που εκτελούν χρέη Τεχνικών και Δημοσιογράφων, είναι ανειδίκευτοι, πράγμα που επιδιώκει και εξυπηρετεί την εργοδοσία.

3. Όλοι μας αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε όλα τα «πόστα» μέσα στον Σταθμό. Προσωπικά, με ειδικότητα …….., αναγκάζομαι και εργάζομαι ως Μοντέρ, Οπερατέρ, τηλε-σκηνοθέτης, ηχολήπτης, «ροή»στας, γραφίστας (!!!) και να καλύπτω εξωτερικά ρεπορτάζ μόνος μου ως Καμεραμάν & Ηχολήπτης με μόνη παρέα ένα Δημοσιογράφο.  Επίσης, αναγκαζόμαστε να απαντούμε στα τηλέφωνα του Σταθμού, να φτιάχνουμε καφέδες στους καλεσμένους των εκπομπών καθώς και να καθαρίζουμε και να συντηρούμε τις εγκαταστάσεις!

4. Οι Δημοσιογράφοι αναγκάζονται να καλύπτουν εξωτερικά ρεπορτάζ και ταυτόχρονα να παρουσιάζουν και τα Δελτία Ειδήσεων του Σταθμού!

5. Όλοι μας δουλεύουμε 8ωρη-6ήμερη εργασία με αποδοχές 640 ευρώ μηνιαίως!  Το πρόσχημα της εργοδοσίας ότι πληρωνόμαστε πάντα στην ώρα μας «ικανοποιεί» κατά ένα τρόπο τους ανειδίκευτους Συναδέλφους μου…

6. Βραδινές βάρδιες και αργίες δεν πληρωνόμαστε ποτέ.

7. Σε όλες τις απεργίες της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και του κλάδου μας, καθώς και στις επίσημες αργίες, δεν συμμετέχουμε ενεργά ποτέ, παρά μόνο απασχολούμαστε σε καθαριότητες εντός του Σταθμού(!!!)

8. Όσοι Συνάδελφοι στο παρελθόν έχουν υψώσει την φωνή τους απέναντι στην εργοδοσία, απαιτώντας τα αυτονόητα, έχουν απολυθεί αυτομάτως κάτω από ένα καθεστώς τρομοκρατίας, προς τους υπόλοιπους «παραμένοντες» υπαλλήλους της επιχείρησης.

9.  Και κάτι για να γελάσουμε και να κλάψουμε όλοι μαζί για την κατάντια του κλάδου μας και όχι μόνο…  ας δούμε και αριθμητικά την κατάσταση στον Τηλεοπτικό Σταθμό …...:

 10 Tεχνικοί καλύπτουν τρεις οκτάωρες βάρδιες, τα εξωτερικά    ρεπορτάζ και  εξωτερικά «γυρίσματα».
 3 Δημοσιογραφίνες καλύπτουν όλα τα ρεπορτάζ και  παρουσιάζουν τα         Δελτία Ειδήσεων καθώς και την  ανασκόπηση Τύπου.
 1 Λογιστής ελέγχει 3 διαφορετικές επιχειρήσεις.

Σας καλώ λοιπόν να δημοσιευτεί ανώνυμα η παρούσα επιστολή και τα καταγγείλετε όπου μπορείτε το υπάρχων εργασιακό καθεστώς στον Τηλεοπτικό Σταθμό ………….

Επίσης, καλώ την Ένωση να εκφράσει την αλληλεγγύη της και την έμπρακτη στήριξη της στους εργαζόμενους ραδιο-τηλεοπτικών Σταθμών μικρής εμβέλειας.
Γιατί εργαζόμενοι Συνάδελφοι δεν υπάρχουν μόνο σε κανάλια τύπου Mega, Ant1, Alpha,Star,Alter, ΕΡΤ κλπ., αλλά και σε Σταθμούς όπως το ΤηλεΑστυ, BlueSky, High κλπ.
Και εκεί επικρατεί πραγματικά «το χάος»…….

Συναδελφικά,

Άλλος ένας «μαύρος» Συνάδελφος…..

περισσότερα

Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής

Γραφείο:3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης [Ε.Κ.Α.]
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Σταυροπούλου
Tηλέφωνο: 2108847039 Fax: 2108847368
E-mail: info@etita.gr - maria@etita.gr

υποστηρίξτε μας στα social media