Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες, δεν είναι θύμα - είναι συνεργός του.

George Orwell

Οκτώβριος 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΛΕΑΣΤΥ

Αθήνα 31-10-2007
                                                                                                                  Αρ.Πρωτ.352

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε μεσαιωνικές συνθήκες, εργάζονται οι τεχνικοί στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ.

Μισθοί πείνας μικρότεροι ακόμα και από αυτούς που ορίζει η Εθνική Γενική Σ.Σ.Ε.(Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.).

Ανύπαρκτα και εικονικά ωράρια χωρίς κανένα προγραμματισμό, παραβίαση της τηλεοπτικής νομοθεσίας που διέπει τις ειδικότητες των τεχνικών, τμηματική χορήγηση της νόμιμης άδειας και ασύστολη παραβίαση κάθε εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το πόρισμα του ελέγχου που έγινε από το Σ.ΕΠ.Ε. στον σταθμό.

Μέσα σε αυτό το εργασιακό χάος προκαλεί μόνο γέλια αλλά και οργή η δήλωση εκπροσώπου του τηλεοπτικού σταθμού ότι θα εφαρμόσει τη Σ.Σ.Ε. της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. που έχει συνάψει με τους τηλεοπτικούς σταθμούς Εθνικής Εμβέλειας, όταν και εφόσον γίνει δεκτή η αίτησή του για παραχώρηση άδειας εκπομπής Εθνικής Εμβέλειας.
Η δήλωση αυτή πέραν του ότι είναι εκβιαστική προς το κράτος, δώστε μας άδεια για να πληρώσω σωστά τους εργαζόμενούς μου, είναι και ειρωνική προς τους συναδέλφους μας του ΤΗΛΕΑΣΤΥ γιατί είναι σαν να τους λέει ότι δουλεύουν στην παρανομία.

Ρωτάμε τη διοίκηση του ΤΗΛΕΑΣΤΥ που αγαπάει και προστατεύει όλους τους εργαζόμενους της Ελλάδας εκτός από τους δικούς της:

Τι στόχους έχετε για τους εργαζόμενους σας μέχρι να αδειοδοτηθείτε;
Μήπως με τους ρυθμούς που έχουν δρομολογηθεί, σκοπεύετε στη βιολογική εξόντωση των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους;

Αφήστε επιτέλους τις δικαιολογίες και εφαρμόστε τη Σ.Σ.Ε. που ισχύει για τα πανελλαδικά κανάλια, γιατί σε όλους είναι γνωστό ότι το ΤΗΛΕΑΣΤΥ με τους πομπούς που έχει στήσει σε όλη την επικράτεια  εκπέμπει πανελλαδικά.

Σας προειδοποιούμε ότι αν δεν αποκατασταθεί άμεσα η εργασιακή νομιμότητα στον τηλεοπτικό σταθμό, θα προβούμε σε όλες τις ενέργειες που πρέπει ώστε να επέμβουν επιτέλους οι αρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

περισσότερα

ΦΙΛΕ....

Φίλε και Συνάδελφε Σταμάτη, θα σε θυμόμαστε για πάντα

Καλό σου ταξίδι

Οι συνάδελφοί σου

 

περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΚΑΙ TV

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η στάση της Διοίκησης της ΝΕΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ του ΣΚΑΙ TV. Ανενόχλητη συνεχίζει να προκαλεί, να αυθαιρετεί και να παραβιάζει κάθε έννοια εργατικής και τηλεοπτικής νομοθεσίας, συνεχίζοντας να απασχολεί τους υπαλλήλους της ως «πολυμηχανήματα» (ένας υπάλληλος που δηλώνεται σαν συντάκτης και που εκτελεί ταυτόχρονα το επάγγελμα του Δημοσιογράφου, του Εικονολήπτη, του Ηχολήπτη και του ηλεκτρονικού ραδιοζεύξεων ή σε άλλες περιπτώσεις εξαναγκάζοντας Δημοσιογράφους να ασκούν και το επάγγελμα του Μοντέρ).

Που βρίσκει πάτημα η Διοίκηση του ΣΚΑΙ TV και συνεχίζει αυτή την τακτική;

Γιατί δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου;

Πότε και ποιός θα βάλει τέλος σ’ αυτή την εργοδοτική αυθαιρεσία;

Ζητάμε την άμεση εφαρμογή της εργατικής και τηλεοπτικής νομοθεσίας.

Είμαστε δε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας με κάθε τρόπο.


για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ – ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

  Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό συζητήθηκαν σε ειδική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ - συμμετέχουν οι πρόεδροι όλων των Ενώσεων και προεδρεύει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος - .
Η Συντονιστική Επιτροπή επανέλαβε τις πάγιες αρχές της για την ενότητα και αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων. Πιστεύει ότι οι διεκδικήσεις της αφορούν ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δημόσιο, ενιαίο, υποχρεωτικό, καθολικό που θα εξασφαλίζει την ισοτιμία όλων και την διαρκή βελτίωση των παροχών των ασφαλισμένων. Συνεπώς με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψουμε αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων και πρέπει συσπειρωμένοι να αντιτάξουμε αγωνιστικά την δική μας πρόταση.
Επίσης αποφασίστηκε:

1. Να γίνουν σχετικές εισηγήσεις από τους προέδρους ώστε τα ΔΣ να αποφασίσουν τους βασικούς άξονες και το διεκδικητικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα δρομολογηθούν συγκεκριμένες δράσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα.
2. Να οργανωθεί από την Συντονιστική Επιτροπή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου συνδιάσκεψη όλου του κλάδου εργαζομένων στα ΜΜΕ με θέμα το Ασφαλιστικό με σκοπό να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο αντιμετώπισης των όποιων κυβερνητικών και εργοδοτικών προθέσεων. 

Η επόμενη έκτακτη συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής ορίστηκε να συγκληθεί με πρόσκληση του προέδρου της ΕΣΗΕΑ στις αμέσως επόμενες ημέρες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ, σε συνεδρίασή της – συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των Ενώσεων και προεδρεύει ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος - συζήτησε πρόσφατα φαινόμενα στον χώρο των ΜΜΕ που αφορούν περιπτώσεις καταστρατήγησης των ΣΣΕ σε επιχειρήσεις ΜΜΕ. Διαπίστωσε ότι τα φαινόμενα αυτά, που επιδεινώνονται καθημερινά και επαναλαμβάνονται διευρυμένα από ολοένα μεγαλύτερο κύκλο του εκδοτικού κεφαλαίου αποδεικνύουν στην πραγματικότητα μια προσπάθεια που στοχεύει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
H Συντονιστική Επιτροπή συζήτησε ειδικότερα το θέμα του Planet, μετά την αρνητική στάση των εκπροσώπων του ΔΣ στην τελευταία συνάντηση, όπου δεν αναγνωρίστηκε το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου στο  ρ/σ στην πλήρη διεκδίκηση των αιτημάτων του (επίσχεση εργασίας). Εν όψει της επόμενης συνάντησης σήμερα Δευτέρα 22/10/2007 και εν όψει της επικείμενης συζήτησης για το θέμα του Planet στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο οι Ενώσεις ομόφωνα αποφάσισαν η παρέμβασή τους να είναι ανάλογη της σημερινής εξέλιξης των συζητήσεων. Ακόμα συζητήθηκαν θέματα σχετικά με:

• Τα περιστατικά υποκατάστασης της εργασίας συγκεκριμένου κλάδου (τεχνικοί τηλεόρασης ) στον SKY και στην Πάτρα όπου οι εργοδοσίες εκμεταλλεύονται την ανεργία και ενθαρρύνουν απόπειρες με στόχο να δημιουργήσουν εργαζόμενους νέας τάξης «που τα κάνουν όλα» (συντάκτες, εικονολήπτες, μοντέρ, ηχολήπτες, Τεχνικοί Ραδιοζεύξεων  κτλ)
• Τις απολύσεις συναδέλφων μας σε διάφορες επιχειρήσεις ((Εspresso, Star chanel, Ερτ, City press, Alpha 98,9 Alter, Ελεύθερος, Εν Λευκώ, Ελ. Τύπος, Goal news, Χρηματιστήριο, Αθήνα 9,84, Forthnet, Μακεδονία)
• Την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων σε Αθλητική Ηχώ, Sport Time, Η Xώρα και Score Live.

Οι Ενώσεις αποφάσισαν ομόφωνα την δυναμική διεκδίκηση όπου και όποτε χρειαστεί με κινητοποιήσεις  που θα συμφωνηθούν πλέον από τις άμεσα ενδιαφερόμενες Ενώσεις 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

περισσότερα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ Ε.Κ.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους Τεχνικούς της Τηλεόρασης.
Είναι απαράδεκτο να μην τηρούνται τα αυτονόητα για τους συναδέλφους. Να εργάζονται χωρίς να τηρούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας από τους εργοδότες Ιδιοκτήτες των Εταιρειών Παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.


Είναι εξίσου απαράδεκτη, και ιδιαίτερα ένοχη απέναντι στους εργαζόμενους, η στάση του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας που αρνείται να επιβάλει τα νόμιμα στον τηλεοπτικό χώρο.

Το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας, απαιτεί να σταματήσει η μαύρη εργασία στον κλάδο των Τεχνικών που εργάζονται στις εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων.
Ζητά από τους Ιδιοκτήτες τους να εφαρμόσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους Τεχνικούς που απασχολούν, να τους ασφαλίζουν στον οικείο τους ασφαλιστικό φορέα απαιτώντας επίσης την εφαρμογή της εργατικής και τηλεοπτικής νομοθεσίας.

περισσότερα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2007

Α.  Tην 23η Απριλίου 2007 υπογράφηκε  η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ανάμεσα στην Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (Ε.Τ.Ι.Τ.Α.)  και την Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.), όσο αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών που εργάζονται στους Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς με εθνική Εμβέλεια, και κηρύχθηκε υποχρεωτική με το ΦΕΚ 1039/25.6.2007. 

 Στις 3.1.2007 υπογράφτηκε η Σ.Σ.Ε. μεταξύ της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης - Οπτικοακουστικού Τομέα (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.) και του Συνδέσμου Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (Σ.Α.Π.Ο.Ε.), αντιπροσωπευτικού σωματείου του οπτικοακουστικού χώρου, που διέπει την εργασιακή σχέση και ειδικότερα τους όρους αμοιβής και εργασίας των Τεχνικών του Κινηματογράφου και της Τηλεόρασης που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου σε εργοδότες που πραγματοποιούν οπτικοακουστικές παραγωγές κάθε είδους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του  παραγωγού οπτικοακουστικών έργων είναι μεταξύ άλλων η εγγραφή τους στα μητρώα της πιο αντιπροσωπευτικής τους οργάνωσης, όπως αναφέρεται στον Νόμο 2328 στο άρθρο 10 παράγραφος 5 α, β, γ, 6 και 7 ήτοι «Οι επιχειρήσεις (ατομικές ή εταιρείες) παραγωγής οπτικοακουστικών έργων καταχωρούνται σε ειδική μερίδα του μητρώου παραγωγών οπτικοακουστικών έργων. α.  Στις προσωπικές εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων ο διαχειριστής ομόρρυθμος εταίρος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο παραγωγών οπτικοακουστικών έργων. β.  στις Ε.Π.Ε. πρέπει σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων διαχειριστών, τουλάχιστον ο ένας να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο.  Ο διαχειριστής αυτός δεν μπορεί να υποκαθίσταται στη σύναψη συμβάσεων οπτικοακουστικής παραγωγής από άλλον τυχόν συνδιαχειριστή που δεν είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο. γ. οι μετοχές των ανώνυμων εταιρειών παραγωγής  οπτικοακουστικών έργων είναι ονομαστικές, ο δε διευθύνων σύμβουλος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο παραγωγών οπτικοακουστικών έργων.
6. ο παραγωγός οπτικοακουστικών έργων που έχει εγγραφεί στο μητρώο παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, μέσα στο πρώτο τετράμηνο κάθε πέμπτου έτους λαμβάνοντας ως αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του έτους αμέσως μετά την εγγραφή του, υποβάλλει στο αρμόδιο επιμελητήριο νέα πιστοποιητικά των περιπτώσεων β’, γ’, δ’ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού, καθώς και βεβαίωση αντιπροσωπευτικής επαγγελματικής ένωσης των παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, ότι άσκησε το επάγγελμα μέσα στα πέντε προηγούμενα χρόνια.
7. Αν τα πιστοποιητικά της προηγούμενης παραγράφου δεν είναι πλήρη, ο παραγωγός οπτικοακουστικών έργων διαγράφεται από το επιμελητήριο.

Β.  Επίσης, θεωρούμε απαράδεκτο ότι συνάδελφοί μας αναγκάζονται να εργάζονται με συνθήκες μαύρης εργασίας ή να ασφαλίζονται στο ΤΕΒΕ, ενώ ο μόνος ασφαλιστικός φορέας γι αυτούς είναι το Ι.Κ.Α.  Το ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στον οπτικοακουστικό τομέα, καθορίζεται με σαφήνεια χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας τόσο από την εργατική Νομοθεσία όσο και από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν υπογραφεί από άλλα Σωματεία.  Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει πλήθος καταγγελιών και στοιχείων που αναφέρουν ότι πολλοί από τους εργοδότες-παραγωγούς χρησιμοποιούν Τεχνικούς εργαζόμενους ανασφάλιστους, γεγονός που αφ’ ενός μεν δημιουργεί αναστάτωση, στρέβλωση και σημαντικές αλλαγές στο έως σήμερα καθορισμένο από τον Νόμο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, αφ ετέρου δε, αποτελεί και παράνομη πράξη από πλευράς των εργοδοτών-παραγωγών οπτικοακουστικών έργων.

Σας παραθέτουμε:  i. απόσπασμα από επιστολή του Διευθυντή Ασφάλισης-Εσόδων, «Με τις διατάξεις του ν. 1210/81 περί συγχωνεύσεως στο Ι.Κ.Α. του ταμείου Συντάξεων Ηθοποιών Συγγραφέων και Τεχνικών Θεάτρου, και συγκεκριμένα, με το άρθρο 2 παρ. 1 ορίσθηκε ότι όλα τα ασφαλισμένα σ αυτό πρόσωπα τα παρέχοντα εξαρτημένη εργασία υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. για όλους τους καλυπτόμενους από αυτό κινδύνους και διέπονται από την νομοθεσία του, εκτός αν άλλως ορίζεται από τον νόμο.  Στα ανωτέρω πρόσωπα υπάγονται και οι τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης.  Οι συνθήκες εργασίας των εικονοληπτών και ηχοληπτών είναι αυτές της εξαρτημένης εργασίας με την έννοια ότι κατά την εκτέλεσή της τελούν υπό την επιτήρηση, καθοδήγηση και έλεγχο του εργοδότη και είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε συγκεκριμένο τόπο με καθορισμένο χρόνο εργασίας.  Επομένως, ανεξαρτήτως αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην τηλεόραση ή στις εταιρείες παραγωγής οπτικοακουστικών έργων, θα πρέπει να ασφαλιστούν στο Ι.Κ.Α.  Κατόπιν τούτου, ενδεχόμενη ασφάλισή τους στο ΤΕΒΕ δεν είναι ορθή.» ii.  το άρθρο 12 της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ΕΤΕΚΤ-ΣΑΠΟΕ, «Ο παραγωγός υποχρεούται να ασφαλίσει τον Τεχνικό με την ειδικότητα που αναγράφεται στην άδεια άσκησης επαγγέλματος η οποία του χορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ., στο Ι.Κ.Α. και στην 12η ασφαλιστική κλάση όπως αυτό απορρέει από την εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. ΤΟΙ/550-Αριθμός 124/6-8-1986 με τις πραγματικές του αμοιβές και να τύχει των προβλεπομένων από τον νόμο επιδομάτων κλπ επί του συνόλου των αποδοχών που αναφέρονται στις μισθοδοτικές καταστάσεις.  Για λόγους πρακτικούς στα ασφαλιστικά βιβλιάρια των Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης οι διάφοροι εργοδότες τους, θα γράφουν ΜΟΝΟ την περίοδο απασχόλησης, το σύνολο των αποδοχών και το σύνολο των εισφορών τις οποίες θα καταβάλλουν με αγορά ενσήμων.  ΔΕΝ θα σημειώνουν αριθμό ημερών ασφάλισης όπως προβλέπεται στην παραπάνω εγκύκλιο του Ι.Κ.Α.»

Γ.  Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η σύνθεση των  Συνεργείων  εξωτερικών  μεταδόσεων ορίζεται ρητά από Νόμο του υπουργείου Πολιτισμού.
Στη δε υπ’ αριθμ’ ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/137/1402 Υπουργική Απόφαση της 27ης/10/2005 του Υπουργείου Πολιτισμού, στην ενότητα iii, που αναφέρεται στη χορήγηση και ανάκληση άδειας, προβλέπονται ρητά τα ακόλουθα:
4.β. «Ο κάτοχος περισσοτέρων της μιας άδειας απαγορεύεται να ασκεί περισσότερες της μιας εκ των ειδικοτήτων του, στο πλαίσιο της ίδιας κινηματογραφικής ή τηλεοπτικής εν γένει παραγωγής ή συμβάσεως εργασίας» , καθώς και με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΔΙΚΟΜ/84148/1376/1402, άσκηση του επαγγέλματος τεχνικού της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης,
«η άσκηση του επαγγέλματος του Τεχνικού της Βιομηχανίας Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον στους κατόχους της αντίστοιχης άδειας όπως ορίζεται παρακάτω.»
Επιπρόσθετα, με τον Νόμο 358/1976 άρθρο 1.3, προβλέφθηκε ότι:
«Οι απασχολούντες τεχνικούς της βιομηχανίας κινηματογράφου και τηλεοράσεως δεν δύνανται να χρησιμοποιούν πρόσωπα μη κεκτημένα την κατά την προηγουμένην παράγραφο άδειαν.»
Τέλος το άρθρο 4 του ίδιου νόμου, προβλέπει τις ακόλουθες κυρώσεις:
«Πάσα παράβασις του παρόντος και των κατ’ εξουσιοδότησιν τούτου εκδιδομένων Π.Δ. των επισύρει κατά του παραβάτου και τας υπό του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικος προβλεπομένας ποινάς, του αδικήματος διωκομένου αυτεπαγγέλτως».

Απευθυνόμενοι προς όλους τους φορείς, ζητάμε να προβούν στα απαραίτητα, ώστε να σταματήσει το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο που ακόμα και σήμερα, συνάδελφοί μας Τεχνικοί, εργάζονται χωρίς να εφαρμόζεται σε αυτούς καμία Σ.Σ.Ε., αν και υπάρχει και είναι και  υποχρεωτική, να σταματήσει η εκμετάλλευσή τους που τους έχουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας ή ακόμα και σε λάθος ασφαλιστικό φορέα, ενώ ο μόνος ασφαλιστικός φορέας είναι το Ι.Κ.Α., και να ακολουθείται για όλους τους Τεχνικούς η εργατική και τηλεοπτική νομοθεσία, ώστε όλοι οι συνάδελφοί μας να εργάζονται με μισθούς και συνθήκες εργασίας, που θα τους δίνουν την δυνατότητα να ζουν αυτοί και οι οικογένειές τους με αξιοπρέπεια.

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

περισσότερα

ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Παρακαλείσθε όσοι Συνάδελφοι με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην ειδικότητα του Ηλεκτρονικού  Ραδιοζεύξεων (link), και του Τεχνικού master control (μηχανικός τηλεόρασης), όπως επικοινωνήσετε με την Ένωση στο 210 8847039 ή αποστείλετε βιογραφικά στο fax: 210 8847368 ή στο maria@etita.gr, το συντομότερο δυνατό.


για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

περισσότερα

Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής

Γραφείο:3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης [Ε.Κ.Α.]
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Σταυροπούλου
Tηλέφωνο: 2108847039 Fax: 2108847368
E-mail: info@etita.gr - maria@etita.gr

υποστηρίξτε μας στα social media