Ένας λαός που εκλέγει διεφθαρμένους, κλέφτες, προδότες και απατεώνες, δεν είναι θύμα - είναι συνεργός του.

George Orwell

Μάϊος 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΙΣ 21.5 ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ

Αθήνα, 22 Μαΐου 2014 

Π.Ο.Θ.Α.
(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ)
Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.
(ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ)
Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ.
(ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ)
Ε.Τ.Ι.Τ.Α. (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ)
Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε.
(ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)
Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε.
(ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ)
Ε.Τ.Ι.Τ.Κ. (ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΡΗΤΗΣ)
Ε.Ε.Σ. ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΤΑΓΜΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ
΄Αρθρο 16
1.- Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες. Η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους…
2.- Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική,  επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων… 

      Πραγματοποιήθηκε χθες 21/5/2014 στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α.  συνέντευξη τύπου που διοργάνωσαν τα Δ.Σ. των σωματείων Ε.Τ.Ι.Τ.Α., Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.-Ο.Τ., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε., Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε., Ε.Τ.Ι.Τ.Κ., Ε.Ε.Σ. & τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. &  Π.Ο.Θ.Α. με θέμα την πρόσφατη κατάργηση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος των Τεχνικών Κινηματογράφου & Τηλεόρασης.
Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν οι κ.κ:
Κανέλλη Λιάνα ( Δημοσιογράφος και βουλευτής του Κ.Κ.Ε.)
Μπάστα Γεωργία (Δημοσιογράφος και υποψήφια ευρωβουλευτής του Ε.ΠΑ.Μ.)
Αντωνιάδου Μαρία ( Πρόεδρος Ε.Σ.Η.Ε.Α.)
Καμαρινόπουλος Δημήτρης ( Πρόεδρος Ε.Τ.Ε.Ρ. )
       Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τονίστηκε ότι, μετά την  ψήφιση του πρόσφατου Πολυνομοσχεδίου - Μνημονίου Ν.4254/2014 στο οποίο περιελαμβανόταν η αδικαιολόγητη κατάργηση του άρθρου 1 του Ν.358/1976, προκύπτουν ζητήματα που άπτονται άμεσης διευθέτησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του οπτικοακουστικού τομέα στη χώρα μας και το επίπεδο του παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα είναι επιτακτική η ανάγκη επίλυσης των δεκάδων προβλημάτων που αυτή η κατάργηση προκαλεί.
           Συγκεκριμένα, προκύπτουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων των τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Ελλάδα, την αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους, το εργασιακό καθεστώς, την επικινδυνότητα κατά την άσκηση του επαγγέλματος, τη διασφάλιση των ασφαλιστικών εισφορών κ.α.
     Διαπιστώθηκε επίσης ότι, είναι απαράδεκτο στη σημερινή πραγματικότητα, η Ελλάδα να παραβιάζει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προκύπτουν νομικά ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης* και να προβαίνει σε μια αυθαίρετη και χωρίς προγραμματισμό κατάργηση ενός άρθρου, κυρίως δε όταν αυτό δεν αντικαθίσταται από άλλο και δεν ορίζεται ο τρόπος διευθέτησης των προβλημάτων που προκύπτουν. Είναι επίσης αδιανόητο να απαξιώνεται η παιδεία και ειδικότερα η διαδικασία της εξειδικευμένης εκπαίδευσης επαγγελματιών με προδιαγραφές, να εκμηδενίζονται οι ήδη αποκτηθέντες τίτλοι σπουδών, να υποβαθμίζεται το πιστοποιημένο από αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας & Πολιτισμού, επίπεδο γνώσεων και να διακινδυνεύεται η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, η δημόσια ασφάλεια, η ελεύθερη ανάπτυξη των επαγγελματιών στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και τέλος ακόμα και η προσέλκυση χρηματοδοτικών κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδύσεων.

      Αναφέρθηκε επίσης ότι σε συνάντηση που είχαμε με τον Υπ. Πολιτισμού κ. Π. Παπαναγιωτόπουλο μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, έγινε δεκτή η επιχειρηματολογία μας και το αίτημά μας για επίλυση των προβλημάτων που η κατάργηση του άρθρου 1 του ν. 358/1976 προκαλεί.

      Μετά τον εμπαιγμό των τελευταίων εννέα μηνών της ηγεσίας του Υπ. Πολιτισμού ότι δέχεται πιέσεις από το Υπ. Οικονομικών, με απαίτηση της Τρόϊκα για την κατάργηση των κλάδων μας, ουδεμία εμπιστοσύνη έχουμε στις υποσχέσεις τους. Δηλώνουμε ενωμένοι ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα προς αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας ως εξειδικευμένοι-πιστοποιημένοι κλάδοι όπως είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα ( που μόνο επί επταετίας μας τα είχαν στερήσει ).

     Επίσης υπήρξε η κοινή διαπίστωση από όλους τους ομιλητές, πως η κατάργηση αδειών ασκήσεως επαγγέλματος, εντάσσεται στην σκληρή μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησης και όχι της Τρόϊκα, στα πλαίσια της απόλυτης ισοπέδωσης κάθε εργασιακού δικαιώματος.
     Οι πολιτικές αυτές οδηγούν αργά ή γρήγορα στην ουσιαστική αντικατάσταση των εργαζομένων σε… σύγχρονους δούλους χωρίς κανένα δικαίωμα και με αποδοχές πείνας!
    


ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

περισσότερα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 21/5

Τα σωματεία και οι ομοσπονδίες των τεχνικών κινηματογράφου και τηλεόρασης σας καλούν:

ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
στα γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α.
(Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)
την Τετάρτη 21 Μαΐου
και ώρα 11:30

με θέμα την πρόσφατη κατάργηση των αδειών ασκήσεως επαγγέλματος μέσω του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, που σαν αποτέλεσμα είχε και την κατάργηση των πτυχίων των τεχνικών σε κινηματογράφο και τηλεόραση.
Επιθυμούμε να ενημερώσουμε και να αναδείξουμε την υποβάθμιση που υπέστησαν οι διαδικασίες παραγωγής Τέχνης σε παραγωγές «ανειδίκευτων εργατών», με ολέθριες συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα:

  •  Καλλιτεχνική παραγωγή από απαίδευτο ανθρώπινο δυναμικό, με  αυτονόητη την υποβάθμιση του επιπέδου τους.
  •  Απαξίωση των σχετικών τίτλων σπουδών.
  •  Κατάργηση προδιαγραφών ασφαλείας των εμπλεκομένων.
  •     Με την επαναφορά του «ό,τι δηλώσεις, είσαι» και με την άρση οποιουδήποτε περιορισμού, δημιουργούνται όλες οι      προϋποθέσεις για ένα πραγματικά κλειστό επάγγελμα, αφού τα πρόσωπα που θα το ασκήσουν θα επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια αποκλειστικά και μόνο από ανεξέλεγκτους εργοδοτικούς φορείς, οι οποίοι θα μπορούν να ονοματίσουν τον οποιονδήποτε, ο,τιδήποτε.

Τα Δ.Σ. των σωματείων
Ε.Τ.Ι.Τ.Α., Ε.Τ.Ε.Κ.Τ., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε., Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε., Ε.Τ.Ι.Τ.Κ.
Τα Δ.Σ. των ομοσπονδιών
Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., Π.Ο.Θ.Α.

περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ

Αθήνα, 12 Μαίου 2014                                    αρ. πρωτ: 1851


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ!!!

Συνάδελφοι!
Έχουν περάσει πέντε χρόνια μνημονιακής πολιτικής της Ε.Ε. και των «δουλικών» κομμάτων των κυβερνήσεων, και οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές σε ολόκληρη την κοινωνία!
Συγκεκριμένα στον δικό μας κλάδο:
-Κατάργησαν την συλλογική μας σύμβαση!
-Μας μείωσαν τους μισθούς!
-Μας κατάργησαν σημαντικά θεσμικά δικαιώματα!
-Απέλυσαν δεκάδες συναδέλφους μας!
-Όσοι "τυχεροί" κατάφεραν και βρήκαν δουλειά είναι με ελαστική σχέση εργασίας και με εξευτελιστικούς μισθούς!
-Κατάργησαν την άδεια ασκήσεως και τα πτυχία μας μετατρέποντάς μας σε ανειδίκευτους εργάτες και ανοίγοντας τον δρόμο για εργαζόμενους-πολυμηχανήματα είτε αυτοί είναι τεχνικοί είτε όχι!!!
-Άνοιξαν δουλεμπορικά γραφεία «πουλώντας» ενοικιαζόμενη εργασία στους εργοδότες μας χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα για τον εργαζόμενο!!!

Μετά τις εκλογές και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται (κρατήστε την ανάσα σας…) είναι:
-Απελευθέρωση των απολύσεων
-Ουσιαστική κατάργηση των απεργιών
-Γενίκευση ενοικιαζόμενης εργασίας ακόμα και στον δημόσιο τομέα
-Κατάργηση των τριετιών που σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί θα πάνε στο επίπεδο του βασικού
-Περαιτέρω μείωση συντάξεων
-Κατάργηση οικογενειακών επιδομάτων

Συνάδελφοι!
Στις επερχόμενες εκλογές θα έχουμε τρεις κάλπες άλλα μόνο μια επιλογή. ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ!
 
Τα κόμματα που μας εξαθλιώνουν ολοένα και περισσότερο έχουν ΟΝΟΜΑΤΑ!
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΠΑΣΟΚ ή ΕΛΙΑ - ΔΗΜ.ΑΡ και ΛΑΟΣ. Αυτοί είναι που είτε μετείχαν είτε συνεχίζουν και μετέχουν στο έγκλημα που διαπράττεται κατά του Ελληνικού λαού.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στα κόμματα «δεκανίκια» που προβάλλει κάθε τόσο το σύστημα με σκοπό να γαντζωθεί όσο περισσότερο μπορεί στην εξουσία. Κόμματα που δεν παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις, μιλούν με ωραίο, επικοινωνιακό τρόπο και προωθούνται όσο τίποτε άλλο από τα μνημονιακά Μ.Μ.Ε. Κόμματα που θα έρθουν, θα στηρίξουν  αυτές τις πολιτικές και θα φύγουν. Θα κυλήσουν όπως κυλάει ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ!!!
Συνάδελφοι!
Ψηφίστε όποιο κόμμα θέλετε από όποιο πολιτικό χώρο προτιμάτε αλλά μόνο αυτά που έχουν αρθρώσει ένα σταθερό αντιμνημονιακό λόγο. Εξαιρούμε βέβαια τα φασιστοειδή ναζιστικά μορφώματα.
Η αποχή δεν βοηθά. Απομονώνει. Η ψήφος είναι ευθύνη, η ζωή μας είναι ευθύνη, ας πάρουμε μια απόφαση οριστική!!!


ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ - ΑΣ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΜΕ!
ΜΑΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ -  ΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ!!!


Υ.Γ. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλος εδέησε επιτέλους να μας δεχθεί για το θέμα των αδειών μας!  O κ. Παναγιωτόπουλος ας αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του που με την υπογραφή του κατήργησε τους τεχνικούς του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλιώς ίσως θα πρέπει να απευθυνθούμε σε άλλα πολιτικά πρόσωπα ή στο γερμανικό υπουργείο πολιτισμού ή στην ίδια την Μέρκελ.   Ίσως μια συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Πολιτισμού να είχε καλύτερο αποτέλεσμα αφού ουσιαστικά το μόνο που προσπάθησε να κάνει ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν να μεταθέσει την ευθύνη και σε άλλα υπουργεία και όχι να δώσει κάποια λύση. Η Ένωσή μας μαζί με άλλα θιγόμενα σωματεία του χώρου, πολύ σύντομα θα διοργανώσει συνέντευξη τύπου!


για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

περισσότερα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ALTER

Αθήνα, 8 Μαίου 2014               αρ. πρωτ: 1849

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι!

Μια ελάχιστη μειοψηφία πρώην εργαζομένων του ALTER με αίτησή τους στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητούν με πρόφαση να μην απαξιωθεί ο σταθμός, να επαναλειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του Ταύρου (παλιού STAR) τις οποίες προσφέρει ο Γ. Κουρής!

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί, πως η εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία και αναβλήθηκε, έγινε σε …χρόνο ρεκόρ για τα δικαστικά χρονικά, όπως και επίσης πως ένας από τους δικηγόρους των εργαζομένων αυτών "τυγχάνει" να είναι ο κ. Βερβεσός, που στο παρελθόν έχει εκπροσωπήσει πολλάκις την Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.  Αξιοσημείωτο επίσης είναι, ότι ο σύνδικος κ. Μπέης, ο οποίος διορίστηκε από το δικαστήριο που αφορούσε την πτώχευση του ALTER, φαίνεται να στηρίζει το αίτημα των 12 εργαζομένων (που παραδόξως δεν έχουν απολυθεί ακόμα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού ALTER εδώ και 3 περίπου μήνες έχουν απολυθεί).

Είναι λοιπόν οφθαλμοφανές πως με μοχλό την δικαστική εξουσία, τους εργοδότες, και τους ελάχιστους αυτούς εργαζόμενους γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η διαδικασία των εκποιήσεων κατά της προσωπικής περιουσίας των μετόχων του σταθμού και να επαναλειτουργήσει ο σταθμός χωρίς να βάλουν καθόλου το χέρι στην τσέπη!!!

Η Ένωσή μας μαζί με τα άλλα συνεργαζόμενα σωματεία (Ε.Σ.Η.Ε.Α.-Ε.Π.Η.Ε.Α.) κάνει ξεκάθαρο πως θα αντιταχθούμε σε αυτή την νέα προσπάθεια της εργοδοσίας.  Ας καταλάβουν επιτέλους πως αν θέλουν να επαναλειτουργήσει ο σταθμός πρέπει να καταβληθούν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις προς ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους!!!

Καλούμε λοιπόν τους αιτούντες να πάψουν να κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον «αδειάζοντας» με αυτό τον τρόπο τους υπόλοιπους εργαζόμενους!

Όσο για τον εργασιακό εκπρόσωπο της Ε.Τ.Ι.Τ.Α. που μετέχει σε αυτή την προσπάθεια της εργοδοσίας, σας ενημερώνουμε πως ενεργεί αυτοβούλως χωρίς να έχει συναινέσει και να εκπροσωπεί το σωματείο μας!!!

για το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

περισσότερα

Ένωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής

Γραφείο:3ης Σεπτεμβρίου και Μάρνης [Ε.Κ.Α.]
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Μαρία Σταυροπούλου
Tηλέφωνο: 2108847039 Fax: 2108847368
E-mail: info@etita.gr - maria@etita.gr

υποστηρίξτε μας στα social media